• anty

Wszystkie bestsellery
Markery biologiczne w ocenie narażenia zawodowego i środowiskowego ludzi na wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne
  • Markery biologiczne w ocenie narażenia zawodowego i środowiskowego ludzi na wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne

Markery biologiczne w ocenie narażenia zawodowego i środowiskowego ludzi na wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne

12373-1
  • Autor: Mielżyńska Danuta
  • Rok wyd: 2008
  • Ilość stron: 140
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-60818-05-3
  • 43,05 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) stanowią powszechne zanieczyszczenie środowiska. Tworzą się podczas niecałkowitego spalania i pirolizy substancji organicznych pochodzących zarówno ze źródeł naturalnych, jak i antropogenicznych. Uwalniane są głównie do powietrza atmosferycznego.

    Zasadniczym celem pracy było zbadanie użyteczności równoległego stosowania markerów ekspozycji, takich jak poziom 1-hydroksypirenu (1-OHP) w moczu oraz jego efekt mutagenny wykrywany testem Salmonella, do oceny narażenia zawodowego i środowiskowego ludzi na WWA. W grupie dzieci narażonych środowiskowo na te związki zbadano dodatkowo zawartość aromatycznych adduktów z DNA w limfocytach krwi obwodowej jako marker dawki biologicznie efektywnej.

    W rozprawie omówiono też, które z czynników miały istotny wpływ na wybrane markery ekspozycji: zewnętrzne czynniki środowiskowe (rodzaj zakładu, miejsce i staż pracy; obszar zamieszkania i związana z tym jakość powietrza atmosferycznego); wewnętrzne czynniki środowiskowe (wykorzystanie pieców węglowych do przygotowywania posiłków i ogrzewania mieszkań, narażenie na bierne palenie w grupie dzieci); czynniki osobnicze (m.in. płeć, wiek, nałóg aktywnego palenia papierosów); polimorfizm wybranych genów enzymów I i II fazy biotransformacji. Przebadano również związek między wybranymi markerami narażenia oraz między markerami a stężeniem benzo(a)piranu w powietrzu atmosferycznym.



    Spis treści:
    1. Wstęp
    2. Cel i zakres pracy
    3. Materiał i metody
    4. Wyniki
    5. Omówienie wyników
    6. Podsumowanie
    7. Wnioski

    Streszczenie

    Piśmiennictwo

    Załączniki

    Szczegóły produktu
    12373-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 20669-1

    Wydawnictwo: Podhalańska Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa

    Zdrowie i jegu uwarunkowania

    Autor: Dariusz Mucha , Halina Romualda Zięba Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 408 Format: 16,5 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-60621-19-6

    Cena 60,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku