• anty

Wszystkie bestsellery
Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych
  • Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych

Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych

15512-1
  • Autor: (red.) Preś Jerzy, Mordak Ryszard
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2010
  • Ilość stron: 222
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-62283-47-7
  • 52,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    "Żywienie bydła to ogromny specjalistyczny obszar nauki i praktyki. Popełniane błędy żywieniowe przez hodowców w fermach krów wpływają negatywnie na przemiany biochemiczne w organizmach tych zwierząt. Karma stanowiąc materiał pośredni dla przenoszenia chorób zakaźnych powinna być kontrolowana pod względem jakościowym, mikrobiologicznym, toksykologicznym, botanicznym, ale także pod względem ilościowych poszczególnych składników żywieniowych odpowiednio dobranych do wieku, stanu fizjologicznego i produkcyjnego zwierząt."

    Ze Wstępu



    Spis treści:

    I. WSTĘP

     

    II. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA BYDŁA

    1. Podstawy żywienia krów mlecznych
    2. Nowoczesne systemy normowania żywienia krów mlecznych
    3. Gospodarka wapniowo-fosforowa u krów
    4. Pierwiastki śladowe - mikroelementy

     

    III. DUŃSKI MODEL PRZEMIAN BIOCHEMICZNYCH

    1. Absorpcja składników pokarmowych z przewodu pokarmowego u krów
    2. Metabolizm składników pokarmowych w wątrobie
    3. Zużycie składników pokarmowych w tkankach zapasowych i mięśniach
    4. Metabolozm składników odżywczych w gruczole mlekowym

     

    IV. POTRZEBY ŻYWIENIOWE I FIZJOLOGICZNE OKRESU OKOŁOPORODOWEGO KRÓW - MODEL AMERYKAŃSKI

    1. Krowy zasuszone
    2. Krowy w laktogenezie i w poczatku laktacji
    3. Adaptacja metabolizmu krowy we współczesnej laktacji
    4. Fizjologia żwacza w okresie przejściowym
    5. Przyczyny obniżonego pobierania pasz przez krowy zasuszone i sposoby jego zwiększania
    6. Odpowiednia kondycja krów przed ocieleniem
    7. Strategie żywienia krów zasuszonych

     

    V. PODSTAWOWE PROBLEMY ZDROWOTNE KRÓW ZWIĄZANE Z ŻYWIENIEM

    1. Ujemny bilans energetyczny, ketoza i ketozowy zespół stłuszczonej wątroby u krów
    2. Kwasica żwacza
    3. Zasadowica
    4. Zatrzymanie błon płodowych
    5. Inne choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi i immunosupresją w okresie poporodowym
    6. Inne ważne choroby krów pochodzenia żywieniowego

     

    VI. RACJONALNE PODEJŚCIE DO ŻYWIENIA WYSOKOPRODUKCYJNYCH KRÓW MLECZNYCH

    1. Bilansowanie kationów i anionów zawartych w paszach objętościowych
    2. Wpływ dodatku drożdży piwnych w diecie na stan zdrowia krów
    3. Kontrola procesów kiszenia pasz
    4. Kiszonka i ziarno z kukurydzy w żywieniu krów
    5. Zasady rozdrabniania i komponowania pasz

     

    VII. ZAKOŃCZENIE

    Szczegóły produktu
    MedPharm
    15512-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 6363-1

    Wydawnictwo: SGGW

    Zoologia rolnicza t. 1

    Autor: Sulgostowska T., Bednarek A. Wydanie: 2 Rok wyd: 2001 Ilość stron: 308 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 83-7244-194-4

    Cena 42,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku