Światowa Organizacja Zdrowia uważa otyłość za epidemię XXI wieku, szczególnie
w krajach wysoko rozwiniętych. Aktualne dane pokazują, że odnosi się to nie
tylko do medycyny ludzkiej, lecz także medycyny weterynaryjnej. Mimo
rozpowszechnienia tej choroby i łatwości w jej diagnozowaniu, wciąż pozostaje
ona niezrozumiała pod wieloma względami.
Książka ta zawiera praktyczne i jasne informacje dotyczące otyłości u
zwierząt towarzyszących, dzięki czemu klinicysta:
• będzie w stanie ocenić
jej stopień,
• rozpozna współistniejące choroby,
• zdobędzie wiedzę
potrzebną do ułożenia odpowiedniego programu utraty masy ciała i profilaktyki
przy niezbędnym zaangażowaniu właścicieli.
Spis treści:
- Aspekty ogólne dotyczące otyłości
- Tkanka tłuszczowa. Geneza, typy, dynamika i funkcje
- Rozpoznanie otyłości u pacjenta i jego ocena
- Komunikowanie się z opiekunem
- Składniki odżywcze w planach utraty masy ciała
- Postępowanie dietetyczne w planach zmniejszania masy ciała. Schematy
postępowania
- Leczenie otyłości. Plan działania
- Zapobieganie otyłości