Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi
zapalenie trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych
chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna.
Poradnik pokazuje, jak zmodyfikowac sposób żywienia - co jeść, a jakich
potraw unikać - aby powrócić do zdrowia. Przykłady jadłospisów pomogą chorym w
realizacji zaleceń żywieniowych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu
Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci jak i
lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści:
- Rola trzustki w organizmie człowieka
- Choroby trzustki
- Ostre zapalenie trzustki
- Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki (po wypisaniu ze
szpitala)
- Jadłospisy dla chorych w okresie zdrowienia po ostrym zapaleniu
trzustki
- Przewlekłe zapalenie trzustki
- Jadłospisy dla chorych na przewlekłe zapalenie trzustki
- Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach
spożywczych i potrawach
Piśmiennictwo