Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim
zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie ?dobrego"
cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie
papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i
zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko
wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca
lub udaru mózgu.W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady: jak zmienić dietę,
jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, by
poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i
przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety.
Spis treści:
- Nieprawidłowe stężenia lipidów w surowicy jako czynnik ryzyka choroby
wieńcowej
- Rozpoznanie zaburzeń lipidowych
- Aterogenne (promiażdżycowe) działanie zaburzeń lipidowych
- Docelowe stężenie lipidów
- Występowanie zaburzeń lipidowych i wskaźników choroby wieńcowej a sposób
żywienia
- Leczenie niefarmakologiczne
- Praktyczne aspekty diety hipolipemicznej
- Aktywność fizyczna
- Zaprzestanie palenia papierosów
- Leczenie farmakologiczne
- Wybrane pozycje piśmiennictwa