• anty

Wszystkie bestsellery

Dieta wspomagająca leczenie SM

21453-1
  • Autor: Aleksandra Cichocka

  • Wydanie: 1

  • Rok wyd: 2017

  • Ilość stron: 20

  • Format: 15,5 x 15,5 cm

  • Oprawa: miękka

  • ISBN: 978-83-65471-23-9

9,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) to przewlekła, zapalno-immunologiczna choroba ośrodkowego układu nerwowego (OUN), w której dochodzi do wieloogniskowego uszkodzenia (demielinizacji i rozpadu aksonów) tkanki nerwowej. W chorobie tej na ogół występuje wiele faz – okresy zaostrzeń i remisji – i może ona przebiegać w rożny sposób u poszczególnych osób i w poszczególnych okresach. Jak do tej pory nie dowiedziono przyczyn tej choroby pomimo wielu hipotez na ten temat.

Podstawowe znaczenie w stwardnieniu rozsianym ma leczenie farmakologiczne, ale według najnowszych badań dużą rolę (chociaż nie w pełni udowodnioną) wspomagającą leczenie może odegrać także prawidłowy sposób żywienia. Uważa się go nawet za element leczenia SM, a indywidualnie dobraną dietę – za dodatkowe wsparcie leczenia farmakologicznego. Dieta każdego człowieka, nie tylko z SM, powinna pokrywać zapotrzebowanie na białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne zgodnie z normami opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia.

Na zapotrzebowanie to wpływają m.in.: płeć, wiek, masa ciała, wzrost, stan fizjologiczny (ciąża, karmienie piersią) i aktywność fizyczna. W stwardnieniu rozsianym szczególnie ważne jest stosowanie diety zgodnej z zasadami zdrowego żywienia osób zdrowych, ale dodatkowo powinny być w niej uwzględnione pewne elementy specyficzne dla tej choroby i powinna być ona zindywidualizowana dla każdego pacjenta i konsultowana z lekarzem i dietetykiem.

W diecie osób z SM ważne jest unikanie składników żywności, które nasilają objawy choroby, a także szersze uwzględnianie składników żywności, które mogą się przyczynić do poprawy ogólnego stanu zdrowia, zwiększenia odporności, złagodzenia współistniejących dolegliwości i poprawy efektywności leczenia farmakologicznego.

Szczegóły produktu
21453-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 6196-1

Wydawnictwo: PZWL

Choroba Alzheimera

Autor: (red.) Parnowski Tadeusz Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 144 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3901-6 Seria: Lekarz radzi

Cena 34,32 zł Cena podstawowa 39,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 9232-3

Wydawnictwo: Emilia Agencja Wydawniczo-Usługowa

Jak chronić mózg

Autor: T. Bętkowska, K. Rożnowska, B. WernichowskaWydanie: 1Rok wyd: 1996Ilość stron: 126Format: 15,0 x 25,0 cmOprawa: miękkaISBN: 83-901052-8-4

Cena 19,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 1668-3

Wydawnictwo: CiS

Mózg

Autor: Susan Greenfield Wydanie: 1 Rok wyd: 1999 Ilość stron: 184 Format: 13,0 x 20,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 83-85458-70-0

Cena 34,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 7178-1

Wydawnictwo: Instytut Psychiatrii i Neurologii

Choroba Huntingtona - fakty

Autor: Quarrell Oliver Wydanie: 1 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 126 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-85705-65-1

Cena 37,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku