Jednym z ważniejszych elementów terapii w stwardnieniu rozsianym jest
leczenie dietetyczne, dzięki któremu możemy wpływać na poszczególne objawy
towarzyszące chorobie, łagodzić takie dolegliwości, jak: zaparcia, męczliwość,
problemy z pęcherzem. Pierwsza cześć teoretyczna zawiera informacje na temat
wartości energetycznej produktów spożywczych, a druga omówienie potraw,
odpowiednich dla chorych na stwardnienie rozsiane. Pozycja adresowana jest do
dietetyków i czytelników bez przygotowania medycznego.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA. ŻYWIENIE
- Dostarczanie energii
- Trawienie
- Masa ciała i redukcja nadwagi
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA. PRZEPISY
KULINARNE
- Zupy
- Wegetariańskie dania główne
- Grillowanie bez mięsa
- Dania rybne
- Desery i słodkie dania
- Ciasta i drobne wypieki
- Alfabetyczny spis potraw