Na migrenę cierpi około 12% społeczeństwa, głównie kobiety. W części
teoretycznej poradnika można znaleźć podstawowe informacje dotyczące podłoża,
przyczyny i rodzajów bólów głowy. Duży wpływ na występowanie migreny ma sposób
życia. Modyfikacja zachowań żywieniowych, polegająca na unikaniu
"promigrenowych" składników w żywności, jest jednym ze sposobów profilaktyki i
łagodzenia dolegliwości. Czytelnicy znajdą tu ciekawe przepisy na potrawy
przeznaczone przede wszystkim dla osób, którym dokucza migrena. Odbiorcami
książki moga być dietetycy oraz czytelnicy bez przygotowania
medycznego.
Spis treści:
- Wstęp
- Więcej niż zwykły ból głowy
- Rodzaje migren
- Diagnozowanie i leczenie migreny
- Analiza czynników pochodzenia dietetycznego
- Przystawki i przekąski
- Zupy i sałatki
- Bęzmięsne dania główne
- Potrawy z mięsa i drobiu
- Potrawy z ryb i owoców morza
- Jarzyny i przystawki
- Podstawowe wywary, buliony i sosy
- Szybkie wypieki
- Desery i wypieki
- Napoje
- Piśmiennictwo
- Poradnictwo i organizacje