Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Zapotrzebowanie energetyczne
- Składniki pokarmowe
- Zasady zdrowego żywienia
- Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Żywienie a choroby nowotworowe
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
- Napoje
- Chleb domowy
- Dodatki do pieczywa
- Zupy
- Dodatki do zup
- Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i ziemniaków
- Sosy
- Desery
Piśmiennictwo
Spis potraw