Książka składa się z dwóch odrębnych części. Pierwsza z nich to wprowadzenie
w zagadnienia dotyczące różnych aspektów wirusowego zapalenia wątroby, potocznie
zwanego żółtaczką zakaźną. Lekarze rozróżniają obecnie żółtaczkę typu A, B i C.
Najgroźniejsza z nich jest żółtaczka typu C, wywoływana przez wirusa HCV i jej
głównie poświęcona jest ta książka.
Zasadniczym celem diety jest ochrona wątroby przed jej zatruwaniem i dalszymi
uszkodzeniami oraz wzmocnienie odporności całego organizmu. Pożywienie nie może
zawierać toksyn, a także musi znajdować się w nim pełna gama składników
odżywczych. Jednocześnie powinno być tak urozmaicone i smaczne, aby chory,
cierpiący często na brak apetytu, nudności, zaparcia itp., chętnie spożywał
przygotowane dla niego posiłki.
Spis treści:
Przedmowa
Wstęp: Żółtaczka typu C i dlaczego powstała ta książka
Wprowadzenie
- Wskazania lekarskie dla diety przy żółtaczce typu C
- Zakupy zdrowej żywności
- Śniadanie
- Główny posiłek dnia: obiad
- Kolacja
- Desery
- Uroczyste przyjęcia
- Świat sałatek
- Dania różne