• anty

Indeks: 16868-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Optometria

Autor: Grosvenor Theodore, (red. pol.) Tokarzewski Tomasz Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 512 Format: 22,5 x 28,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-304-8

Cena 177,11 zł Cena podstawowa 199,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie
Wszystkie bestsellery

Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej?

10431-1
  • Autor: Mikołajczak Jolanta, Wyka Joanna, Biernat Jadwiga
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2007
  • Ilość stron: 110
  • Format: 13,2 x 19,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-60466-22-3


20,70 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach - podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U : urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej, uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer.

Spis treści:

Wstęp

 

I. GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

  1. Produkty zbożowe
  2. Warzywa i owoce
  3. Mleko i przetwory mleczne
  4. Mięso, wędliny, ryby oraz jaja
  5. Tłuszcze
  6. Cukier i słodycze

 

II. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

  1. Energia
  2. Białka
  3. Tłuszcze
  4. Węglowodany
  5. Witaminy
  6. Składniki mineralne
  7. Woda

 

III. CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ

  1. Co można podawać na poszczególne posiłki?
  2. Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw
  3. Naczynia kuchenne
  4. Przyprawy
  5. Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwwskazanych
  6. Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych
  7. Zawartość energii i składników odżywczych w racjach pokarmowych

 

IV. PRZYKŁĄDY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ

  1. Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów
  2. Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach
Szczegóły produktu
MedPharm
10431-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 13618-1

Wydawnictwo: Astrum

Diety odchudzające

Autor: Stacewicz Ewa Rok wyd: 2014 Ilość stron: 168 Format: 15,0 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7277-751-5

Cena 29,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 10380-1

Wydawnictwo: PZWL

Liczymy wapń w diecie

Autor: Kuchanowicz Hanna, Nadolna Irena, Wojtasik Anna, P Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 256 Format: 16,7 x 11,7 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3463-9

Cena 19,95 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 13852-1

Wydawnictwo: KOS

Dieta Dobrych Produktów

Autor: Bednarczyk-Witoszek Ewa Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 452 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7649-085-4

Cena 70,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 21328-1

Wydawnictwo: Bracia Rodzń

Kuchnia Braci Rodzeń

Autor: Łukasz Rodzeń, Mateusz Rodzeń Wydanie: 1 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 296 Format: 14,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-965786-7-9

Cena 79,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 20885-1

Wydawnictwo: Vital

Dieta w cukrzycy typu 2

Autor: De Santis Andy, Anderson MichelleWydanie: 1Rok wyd: 2023Ilość stron: 156Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-8272-475-2

Cena 54,50 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku