Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach - podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U : urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej, uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer.
Spis treści:
Wstęp
I. GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
- Produkty zbożowe
- Warzywa i owoce
- Mleko i przetwory mleczne
- Mięso, wędliny, ryby oraz jaja
- Tłuszcze
- Cukier i słodycze
II. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Energia
- Białka
- Tłuszcze
- Węglowodany
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Woda
III. CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ
- Co można podawać na poszczególne posiłki?
- Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw
- Naczynia kuchenne
- Przyprawy
- Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwwskazanych
- Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych
- Zawartość energii i składników odżywczych w racjach pokarmowych
IV. PRZYKŁĄDY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ
- Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów
- Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach