• Banner

  • NFZ

Indeks: 7008-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Krioterapia w medycynie

Autor: Gabryś Marian, Popiela Andrzej Wydanie: 1 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 132 Format: 15,0 x 21,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 83-87944-34-3

Cena 40,00 zł Cena podstawowa 46,20 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery

Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej?

10431-1
  • Autor: Mikołajczak Jolanta, Wyka Joanna, Biernat Jadwiga
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2007
  • Ilość stron: 110
  • Format: 13,2 x 19,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-60466-22-3


20,70 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach - podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U : urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej, uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer.

Spis treści:

Wstęp

 

I. GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

  1. Produkty zbożowe
  2. Warzywa i owoce
  3. Mleko i przetwory mleczne
  4. Mięso, wędliny, ryby oraz jaja
  5. Tłuszcze
  6. Cukier i słodycze

 

II. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

  1. Energia
  2. Białka
  3. Tłuszcze
  4. Węglowodany
  5. Witaminy
  6. Składniki mineralne
  7. Woda

 

III. CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ

  1. Co można podawać na poszczególne posiłki?
  2. Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw
  3. Naczynia kuchenne
  4. Przyprawy
  5. Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwwskazanych
  6. Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych
  7. Zawartość energii i składników odżywczych w racjach pokarmowych

 

IV. PRZYKŁĄDY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ

  1. Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów
  2. Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach
Szczegóły produktu
MedPharm
10431-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 17012-1

Wydawnictwo: PZWL

Jem zdrowo

Autor: Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 280 Format: 20,5 x 14,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4148-4

Cena 34,32 zł Cena podstawowa 39,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 10380-1

Wydawnictwo: PZWL

Liczymy wapń w diecie

Autor: Kuchanowicz Hanna, Nadolna Irena, Wojtasik Anna, P Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 256 Format: 16,7 x 11,7 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3463-9

Cena 19,95 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 9535-1

Wydawnictwo: Progress

Od Lekarza do Kucharza

Autor: Damuta Myłek Wydanie: 2 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 224 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-939769-0-4

Cena 82,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 13852-1

Wydawnictwo: KOS

Dieta Dobrych Produktów

Autor: Bednarczyk-Witoszek Ewa Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 452 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7649-085-4

Cena 70,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 6849-1

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka sportowa

Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

Cena 255,60 zł Cena podstawowa 284,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku