Książka przystępnej formie - w postaci pytań i odpowiedzi - zapoznaje z
istotą choroby, jej przyczynami, różnorodnością obrazu klinicznego oraz
możliwościami leczenia dietetycznego i rokowaniem. Przedstawia sprawdzone
przepisy kulinarne. W książce podkreśla się dużą skuteczność leczenia celiakii,
alergii pokarmowej i nietolerancji laktozy pod warunkiem przestrzegania zasad
dietetycznych. Pacjenci muszą uwierzyć, że efekty leczenia zależą w dużej mierze
od nich samych. Stosowanie się do przedstawionych w tej publikacji zaleceń
zapewni im nie tylko prawidłowy rozwój fizyczny, lecz również psychiczny i
społeczny.
Spis treści:
- Celiakia (choroba trzewna)
- Nietolerancja laktozy (cukru mlekowego)
- Alergia pokarmowa
- Leczenie
- Przepisy kulinarne
- Porady socjalno-prawne
- Ważniejsze ulgi i uprawnienia
- Organizacje pomagające osobom na diecie
bezglutenowej