Sposób żywienia w najwcześniejszych latach jest sprawą niezwykle ważną. Już w
dzieciństwie kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, a błędy popełnione w tym
okresie dają o sobie znać w późniejszym wieku. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to
tylko niektóre z długiej listy chorób, które zaczynają się bardzo wcześnie, a
odpowiedzialność za nie częstokroć spoczywa na rodzicach.
Jak zatem ustrzec dzieci przed skutkami niewłaściwego odżywiania?
Najlepszą radą jest zmiana nawyków żywieniowych, a przede wszystkim
wyeliminowanie z dziecięcej diety produktów przetworzonych, bogatych w kalorie i
różnego rodzaju „sztuczności”. Okazuje się, że nabiał i pieczywo – produkty,
które najczęściej goszczą na naszych stołach – też nie bardzo służą maluchom.
Bywają bowiem przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych.
W książce znajdziemy pomysły, gdzie szukać produktów bogatych w składniki
niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju naszych dzieci, a także proste i
ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania.