Ponad 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę. Wielu z nich nie zdaje sobie
sprawy ze swojej choroby. Dowiaduje się o niej dopiero, gdy cukrzyca zaczyna
zagrażać ich życiu. Ta choroba cywilizacyjna jest obecnie jednym z największych
wyzwań medycyny.
Patrik Olsson i Lars-Erik Litsfeldt sami są diabetykami (Patrick z powodu
powikłań związanych z cukrzycą nawet stracił wzrok). Testując na sobie wiele
terapii, odkryli, że w walce z chorobą doskonałe rezultaty daje dieta LCHF
(mało węglowodanów, dużo tłuszczów) i wprowadzenie do codziennego menu… fasoli,
a raczej zawartej w niej skrobi opornej, która znacząco obniża poziom cukru we
krwi.
Autorzy wyjaśniają zasady opracowanego przez siebie sposobu odżywiania,
podają przepisy i obalają wiele mitów dotyczących diety LCHF. Opisują też
przypadki osób, którym zmiana diety pomogła poradzić sobie z nadwagą, złym
samopoczuciem i objawami choroby.
To niezbędny poradnik nie tylko dla diabetyków, ale również dla osób
znajdujących się w grupie ryzyka. Podejmij walkę i wygraj z cukrem!