Autor: Grosvenor Theodore, (red. pol.) Tokarzewski Tomasz Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 512 Format: 22,5 x 28,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-304-8
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię,
zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe
Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym
awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z
nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne
przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione
słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży
spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z
tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna
nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy
można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę,
klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie
guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i
buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju
z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na
niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa.
Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz
na zawsze. Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia
(Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się
kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się
wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania.
Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej
teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a
także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale
Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.
Autor: Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cic Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 164 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-3315-2 Seria: Instytut Żywności i Żywienia Zaleca
Autor: Praca zbiorowa Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 32 Format: 14,5 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-8114-103-1 Seria: Porady lekarza rodzinnego