Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk
żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu
żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się
również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu
poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min.
indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również
okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z
występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia
odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem
rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru
suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo
stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą
dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach
dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie
wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady
sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek
fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności
fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie
aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i
geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość
odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych
fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i
elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę
kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ
odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu
pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a
wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia
odżywiania
Alkohol a sport
DIETETYKA
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do
wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i
skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie
dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z
cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób
przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Dieta w
profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
Dieta w profilaktyce i
leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
Psychologia i
odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy
ciała
SUPLEMENTY DIETY
Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria
pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu
żywienia
Metody oceny stanu odżywienia
Monitoring medyczny
sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób
aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach
sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy
mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe