Autor tłumaczy, w jaki sposób kształtują się predyspozycje do tycia
jeszcze w życiu płodowym. Według udowodnionej naukowo koncepcji Michela
Montignaca prawdziwą przyczyną otyłości jest nieodpowiedni dobór produktów
spożywczych oraz zła jakość żywności przetworzonej przemysłowo. Lektura tej
książki pozwoli rodzicom zrozumieć, jak ważny jest dobór produktów w diecie ich
dzieci, i uwierzyć, że otyłość jest procesem odwracalnym, niezależnie od wieku i
płci.
Spis treści:
Przedmowa
Wstęp
- Definicja otyłości dzieci
- Problem otyłości we współczesnych społeczeństwach
- Skutki otyłości dziecięcej
- Przyczyny otyłości dziecięcej
- Podanie w wątpliwość koncepcji równowagi
energetycznej
- Natura spożywcza pokarmów
- Rewolucja pokarmowa
- Główna przyczyna otyłości: hiperinsulinizm
- Odżywianie się przyszłych rodziców
- Dieta kobiety ciężarnej
- Odżywianie noworodka
- Różnorodność pokarmowa
- Odżywianie dziecka (od ukończenia drugiego roku życia
do okresu dojrzewania)
- Czy żywność przetworzona jest odpowiednia dla dzieci?
- Nawyki żywieniowe młodzieży
Aneks I: Podstawy naukowe Metody Montignac opisane w badaniach
przeprowadzanych przez naukowców kanadyjskich
Aneks II: Metabolizm wapnia w organizmie ludzkim
Aneks III: Konsekwencje palenia papierosów