"Z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce poradnik–przewodnik prawidłowego
żywienia w różnych jednostkach chorobowych przewodu pokarmowego.
Jest on efektem pracy zaangażowanej grupy studenckiej kierunku Dietetyka
Wydziału Lekarskiego II UMP, zgromadzonej w Kole Naukowym Nutrigenomiki, grupy
lekarzy z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Człowieka oraz Katedry
i Kliniki Chorób Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w
Poznaniu.
Od początku istnienia Kliniki Gastroenterologii
żywienie zarówno osób
zdrowych, jak i obciążonych schorzeniami przewodu pokarmowego zajmowało istotną
pozycję w postępowaniu leczniczym i profilaktycznym chorób
gastroenterologicznych.
Naszym pierwotnym celem było stworzenie przyjaznego poradnika wyłącznie dla
pacjentów, który pozwoliłby im zapoznać się z zaleceniami żywieniowymi oraz
technologią przygotowywania potraw w chorobach przewodu pokarmowego. Jednakże
wraz z powstawaniem kolejnych rozdziałów uznaliśmy, że ta forma przekazywania
wiedzy na temat prawidłowego żywienia może być także pomocna studentom kierunku
Dietetyka.
Zapraszamy do lektury"
Autorzy
Spis treści:
- Układ pokarmowy - anatomia i fizjologia
- Refluks żołądkowo-przełykowy
- Rak przełyku - profilaktyka
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- Celiakia
- Przewlekłe zapalenie jelit
- Choroba Leśniowskiego-Crohna
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Zespół jelita nadwrażliwego (IBS)
- Zaparcia nawykowe
- Przewlekłe choroby wątroby
- Kamica żółciowa