Autorka, wykwalifikowany dietetyk, zawarła w tej książce wszystko, co
potrzebujesz wiedzieć o życiu z cukrzycą i łagodzeniu jej objawów przez zdrowe
odżywianie.
Cukrzyca jest niestety obecnie powszechnym problemem zdrowotnym. Szacuje się,
że liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2. insulinoniezależną będzie stale
rosła. Na szczęście ten rodzaj cukrzycy można kontrolować jedynie dzięki
przestrzeganiu zbilansowanej diety i zdrowemu trybowi życia. Wiedza na temat
zrównoważonego odżywiania jest więc niezbędna, by zachować zdrowie.
Książka zawiera niezbędne informacje na temat postępowania w cukrzycy oraz
kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziesz w niej
ponad to ponad 100 przepisów z określonym indeksem i ładunkiem glikemicznym,
przykładowy plan posiłków na każdy dzień, rady na temat zakupów i planowania
menu oraz wyjątkowe przepisy na potrawy o dużej zawartości warzyw, roślin
strączkowych, owoców i pełnych zbóż.
Żyj zdrowo, stosując zdrową dietę i aktywność ruchową!
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Śniadania
- Przekąski
- Napoje zimne i gorące
- Zupy i przystawki
- Dania z roślin strączkowych i zbóż
- Drób i ryby
- Warzywa i sałatki
- Desery
- Buliony
- Sosy i dressingi do sałatek
- Plan posiłków
- Lista zakupów
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Indeks potraw