Jak połączyć zdrowe żywienie ze sztukę kulinarną? Kolejne, bogato ilustrowane
wydanie poradnika Aleksandry Cichockiej daje właśnie odpowiedź na to pytanie. To
książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać
świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia.
Jadłospisy na 7
dni, 33 ciekawych przepisów – ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie
tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny
schudnąć, ale i dla, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem. Modyfikacja
żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości. Przy
wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i
kaloryczności. Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje
Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa
Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu
Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne
zastosowanie w codziennym żywieniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne
tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można
łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy
przepis na zdrowe odżywianie.
Spis treści:
- Dlaczego dieta jest ważna?
- Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta, która pomoże unormować stężenie triglicerydów (TG) we krwi
- Odchudzanie
- Jak zmniejszyć ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych w cukrzycy?
- Uwagi dodatkowe
- Jadłospisy na 7 dni
- Przepisy