Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca
wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z
ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A
Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki?
To mogą być objawy alergii – jednej z najczęściej występujących chorób w XXI
wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na
pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie
radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu.
Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym – podpowiada
Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny
pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne
diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż
(dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego.
Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych
i przede wszystkim zdrowych dań.
Spis treści:
- Wstęp
- Niepożądane reakcje po spożyciu pokarmów
- Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa
- Najczęstsze alergeny pokarmowe
- Reakcje krzyżowe
- Objawy alergii pokarmowej
- Typy alergii pokarmowych
- Leczenie alergii pokarmowych
- Dieta dzieci z alergią pokarmową
- Dieta w astmie oskrzelowej
- Przepisy