Książki używane mogą nie zawierać dodatków online, płyt, obwolut, być wycofane z bibliotek,
z pieczątkami i oznaczeniami. Reklamacje z tego powodu nie będą rozpatrywane.
Książka jest przeznaczona dla słuchaczy studiów stacjonarnych i zaoczych wydziałów rolniczych, ogrodniczych i zootechnicznych uczelni rolniczych.
Omówione ćwiczenia mają być uzupełnieniem i ilustracją wykładów z mikrobiologii. Zależnie od programu wykładów na danym wydziale, dobiera się do wykonania odpowiednie zadania.
Spis treści:
Przedmowa
Wprowadzenie do ćwiczeń
Podstawowy zestaw przyrządów, szkła i odczynników
- Mikroskop i mikroskopowanie
- Przygotowanie i barwienie preparatów z hodowli drobnoustrojów oraz metody pomiarów komórek pod mikroskopem
- Bakterie
- Grzyby pleśniowe i drożdże
- Hodowla drobnoustrojów. Pożywki, ich sterylizacja i metody posiewu
- Wpływ fizycznych i chemicznych czynników środowiska na drobnoustroje
- Oddziaływania między drobnoustrojami oraz drobnoustrojami i roślinami
- Przemiany bezazotowej materii organicznej w glebie
- Przemiany związków azotowych w glebie
- Wiązanie azotu atmosferycznego
- Przemiany związków fosforu, potasu, siarki i żelaza
- Równowaga biologiczna w glebie
- Mikroflora powietrza i wody
- Wykorzystanie fermentacji mlekowej, masłowej, alkoholowej i octowej w procesach technologicznych
- Mikroflora mleka
- Mikroflora mięsa, produktów mięsnych i jaj
- Mikroflora pasz treściwych i kiszonek paszowych
- Mikroflora warzyw i owoców
- Saprofityczna i chorobotwórcza mikroflora zwierząt
- Odporność nabyta