• anty

Wszystkie bestsellery
Żywienie dzieci w zdrowiu i
  • Żywienie dzieci w zdrowiu i

Żywienie dzieci w zdrowiu i

11027-1
  • Autor: (red.) Krawczyński Marian
  • Wydanie: 2
  • Rok wyd: 2015
  • Ilość stron: 302
  • Format: 16,5 x 23,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-933064-9-7
  • 64,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻiŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii.

    Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane w 117 tabelach i zobrazowane rycinami. Publikacja została poszerzona o wiele nowych rozdziałów.

    Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu różnych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu I, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie czy też otyłość).

    Wiedza zawarta w publikacji oparta jest na wieloletnim doświadczeniu autorów w pracy z dziećmi oraz na aktualnych polskich i zagranicznych osiągnięciach naukowych.

    Książka o charakterze kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży, adresowana jest do lekarzy, pielęgniarek i dietetyków.

     

    Spis treści:

     

    I. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA

    1. Podstawowe składniki żywności
    2. Podaż, trawienie i wchłanianie pokarmu
    3. Zapotrzebowanie energetyczne
    4. Żywienie enteralne i parenteralne
    5. Mleko - optymalny produkt spożywczy
    6. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka
    7. Substancje dodatkowe w żywności - czy dzieci jako konsumenci są bezpieczne?
    8. Psychologiczne aspekty żywienia

    II. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH

    1. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy
    2. Opracowanie diet i jadłospisów
    3. Karmienie naturalne niemowląt
    4. Karmienie sztuczne niemowląt
    5. Żywienie noworodka przedwcześnie urodzonego po wypisie
    6. Diety eliminacyjne
    7. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu niemowląt i dzieci
    8. Żywienie dzieci we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym
    9. Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży
    10. Żywienie a zwiększona aktywnoć fizyczna
    11. Żywienie we wczesnym dzieciństwie a choroby dietozależne
    12. Błędy i nieprawidłowe nawyki żywieniowe
    13. Upośledzone łaknienie
    14. Zasady zbiorowego żywienia. Żywienie w szkole

    III. LECZENIE ŻYWIENIOWE DZIECI CHORYCH

    1. Biegunka ostra
    2. Biegunka przewlekła
    3. Celiakia
    4. Wybrane choroby układu pokarmowego
    5. Zaparcia
    6. Alergia pokarmowa a żywienie
    7. Choroby wątroby
    8. Niedożywienie
    9. Anoreksja, bulimia
    10. Nadwaga i otyłość
    11. Cukrzyca typu 1
    12. Pediatria metaboliczna
    13. Choroby układu oddechowego
    14. Mukowiscydoza
    15. Choroby układu krążenia
    16. Niedokrwistość z niedoboru żelaza
    17. Choroby układu moczowego
    18. Choroby nowotworowe
    19. Stany gorączkowe
    20. Choroby ośrodkowego układu nerwowego
    Szczegóły produktu
    Help-Med
    11027-1

    Śledź nas na Facebooku