Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Potrzeby energetyczne sportowców
- Składniki pokarmowe
- Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
- Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
- Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
- Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
- Regulowanie masy ciała w sporcie
- Odżywki w sporcie
- Zatrucia pokarmowe
- Produkty spożywcze
- Układanie jadłospisów
- Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
- Przepisy na potrawy podane w jadłospisach