Opis:
Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?
Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?
Czy wiesz, że soki owocowe, zwłaszcza sok grejpfrutowy, mogą wpływać na
efekt działania leku?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz właśnie w
tej książce.
Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie
bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem
problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte
wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy
pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków.
Książka ta
została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i
dietetykom, lecz także samym pacjentom.
Spis treści:
1. WPŁYW POŻYWIENIA NA LOSY LEKÓW W ORGANIZMIE
1.1 Wchłanianie leków a pożywienie
1.2 Wpływ pożywienia na transport
leków w organizmie
1.3 Wpływ składników pożywienia na proces
biotransformacji leków
1.4. Białka transportujące leki a pożywienie
1.5
Zanieczyszczenie żywności substancjami chemicznymi a metabolizm leków
1.6
Metabolizm leków a flora bakteryjna przewodu pokarmowego
1.7 Wpływ
pożywienia na wydalanie leków
1.8 Wpływ substancji farmakologicznie czynnych
występujących w żywności na działanie leków
1.9 Udział płynów w
biodostępności leków
1.10 Interakcje leku z alkoholem
2. WPŁYW POŻYWIENIA NA FARMAKOKINETYKĘ I FARMAKODYNAMIKĘ POSZCZEGÓLNYCH
LEKÓW
2.1 Interakcje leków ośrodkowego układu nerwowego z pożywieniem
2.2
Interakcje niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych,
przeciwgorączkowych i przeciwreumatycznych z pożywieniem
2.3 Interakcje
leków układu sercowo-naczyniowego z pożywieniem
2.4 Interakcje leków
stosowanych w leczeniu cukrzycy z pożywieniem
2.5 Interakcje leków
stosowanych w chorobach układu oddechowego z pożywieniem
2.6 Interakcje
leków przeciwhistaminowych i przeciwalergicznych z pożywieniem
2.7
Interakcje leków stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego z pożywieniem
2.8 Interakcje leków stosowanych w chorobach układu moczowo-płciowego z
pożywieniem
2.9 Interakcje leków hormonalnych z pożywieniem
2.10
Interakcje leków stosowanych w leczeniu osteoporozy z pożywieniem
2.11
Interakcje leków przeciwbakteryjnych z pożywieniem
2.12 Interakcje leków
przeciwgrzybiczych z pożywieniem
2.13 Interakcje leków przeciwko
retrowirusom i wirusom z pożywieniem
2.14 Interakcje leków
przeciwpasożytniczych z pożywieniem
2.15 Interakcje leków
przeciwnowotworowych z pożywieniem
2.16 Interakcje leków immunosupresyjnych
z pożywieniem
3. WPŁYW LEKÓW NA STAN ODŻYWIENIA ORGANIZMU
3.1 Wpływ leków na wchłanianie, transport, metabolizm i wydalanie
składników odżywczych pożywienia
3.2 Bezpośredni wpływ wybranych grup leków
doustnych na stan odżywienia
3.3 Pośredni wpływ leków na stan odżywienia