Zmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa oraz aspekty ekonomiczne
produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań, a także występowania
nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś
mogą się pojawić na wszystkich etapach zarówno łańcucha żywnościowego, jak i
przygotowania pokarmów. Źródło problemów najczęściej stanowią: zastosowanie
naturalnych składników, zanieczyszczenia środowiskowe lub dodatki do żywności
wykorzystywane w procesie produkcyjnym.
Wielość zabiegów mających na celu obróbkę i polepszanie żywności, masowa
hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna oraz rozwijające się szlaki
transportowe sprzyjają przy tym występowaniu chorób na dużym terenie oraz
rozprzestrzenianiu się nawet rzadkich czynników chorobotwórczych między wieloma
krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane
używki zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.
Znani specjaliści z różnych dziedzin – dietetyki, medycyny, farmacji i
gastroenterologii – przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane
aspekty chorób wynikających z żywienia oraz zażywania używek, jednocześnie je
systematyzując. W niniejszej publikacji można też odnaleźć potwierdzone naukowo
informacje dotyczące przyczyn, patogenezy,, diagnostyki i terapii oraz działań
prewencyjnych różnego typu zatruć.
Spis treści:
- Szkodliwe substancje w naturalnych używkach
- Szkodliwe działanie substancji pochodzenia roślinnego
- Toksyny powstające w wyniku
- Szkodliwe działania wywoływane przez dodatki do żywności
- Szkodliwe działanie zanieczyszczeń żywności i pozostałości występujących w
produktach spożywczych
- Wpływ środków spożywczych i używek na działanie
leków