• anty

Wszystkie bestsellery

Interakcje leków z żywnością

20922-1
Autor: Obrzut Magdalena
Wydanie: 1
Rok wyd: 2023
Ilość stron: 240
Format: 15,0 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-01-23071-5
119,00 zł
104,72 zł
Brutto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 119,00 zł
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się, że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3–5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie. Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem – zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak interakcja lek – lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”
Szczegóły produktu
PZWL
20922-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 15086-1

Wydawnictwo: Wolters Kluwer Polska

Prawo farmaceutyczne. Komentarz

Autor: Kondrat Mariusz, Koremba Marta, Masełbas Wojciech, Rok wyd: 2009 Ilość stron: 1074 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7601-491-3

Cena 157,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku