"Słownik terminologiczny biotechnologii żywności i rolnictwa" stanowi polską
wersję "Glossary of Biotechnology for Food and Agriculture" wydanego przez FAO w
2001 roku, a następnie dwukrotnie poprawianego i uaktualnianego w 2003 i 2007
roku. Słownik ten został przetłumaczony na kilka języków. Odniósł sukces
wydawniczy w wielu krajach. Jest stale udoskonalany, gdyż terminologia
biotechnologiczna ulega dynamicznym zmianom.
Słownik zawiera syntetyczną listę terminów i akronimów używanych w
biotechnologii, jak również w naukach związanych z biotechnologią. Zamieszczony
na końcu wykaz terminów angielskich ułatwi odnalezienie prawidłowych terminów
polskich. Słownik przeznaczony jest dla studentów, inżynierów i pracowników
naukowych związanych z biotechnologią i naukami o życiu. Ułatwia dotarcie do
wiedzy potrzebnej w pracach projektowych, badawczych i legislacyjnych,
szczególnie w kontaktach międzynarodowych.
Spis treści:
Skróty i oznaczenia
Wstęp
Przedmowa
Nota do Czytelników
Uwagi o układzie Słownika
Słownik 1
Aneks 1. Przedrostki jednostek miar i symbole podstawowe układu SI
Aneks 2. Alfabet grecki
Aneks 3. Kodony i aminokwasy
Aneks 4. Aminokwasy - kody trójliterowe i jednoliterowe
Indeks terminów angielskich