• anty

Wszystkie bestsellery
Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w Unii Europejskiej
  • Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w Unii Europejskiej

Rozwój rolnictwa, gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich Polski w Unii Europejskiej

14213-1
  • Autor: (red.) Zięba Stanisław, Kowalski Andrzej
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2007
  • Ilość stron: 246
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-60197-55-4
  • 53,55 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis
    Publikacja stanowiąci zbiór opracowań wybitnych znawców przedmiotu, autorów reprezentujących szeroki wachlarz ekonomicznej i społecznej wiedzy z zakresu problematyki wsi, rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Genezą pracy jest idea ukazania szeregu aspektów polskich uwarunkowań obecnego stanu i możliwości rozwojowych obszarów wiejskich, gospodarki rolnej i żywnościowej w historycznie nowej sytuacji, po ponad trzech latach członkostwa naszego kraju w Unii Europejskiej. Ta cenzura czasowa pozwoliła autorom na pewną rekapitulację efektów goŞspodarczych, przebytej w tym czasie drogi wsi i rolnictwa jako dobrego odniesienia do nowych wyzwań i warunków jakie daje program rozwoju kraju na lata 2007-2013. Autorzy starali się wykazać, że w strategii rozwojowej obszarów wiejskich główna uwaga skierowana powinna być na rolnictwo. Będzie ono bowiem stanowić podstawowy składnik obszarów wiejskich. Jednocześnie w polityce rolnej priorytetem powinny być towarowe gospodarstwa, ponieważ to ich potencjał produkcyjny będzie przesądzać o kształcie wizji i strategii dla pomyślnej konkurencji z rolnictwem krajów Unii Europejskiej. W prezentacji szeroko rozważanych kwestii żywnościowych uwzględniono, także polskie rybołówstwo i przetwórstwo ryb, które jest w istocie problematyką ogólnie mniej znaną, pomimo jej gospodarczego istotnego znaczenia. Uwzględniając społeczne i środowiskowe zmiany priorytetów we Wspólnej Polityce Rolnej Unii Europejskiej, w publikacji przedstawiono obecny stan aktywności różnych grup producentów rolnych i możliwości odtwarzania przez nich potencjału produkcyjnego w zgodzie z wymogami dobrych praktyk rolniczych. Wiele uwagi w publikacji przeznaczyliśmy na oświetlenie tak ważnych zagadnień jakimi są oceny sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej na wrażliwych rynkach i kon-kurencyjności polskiej żywności w krajach Unii Europejskiej. Ważną część publikacji zawierają opracowania odnoszące się do gospodarki żywnościowej wobec dylematów globalizacji i rozwoju obszarów wiejskich w perspektywie lat 2007-2013. Książka uwzględnia także ważne obszary społecznej analizy ludności wiejskiej na rynku pracy, przedsiębiorczości kobiet na wsi i zróżnicowanie rodzin użytkujących gospodarstwa rolne według źródeł dochodów.

    Spis treści:

    Wstęp

     

    I. EKONOMICZNE PRZESŁANKI ROZWOJU ROLNICTWA

    1. Polskie rolnictwo i gospodarka żywnościowa po trzech latach członkostwa Polski w Unii Europejskiej
    2. Analiza porównawcza gospodarstw rolnych pod względem głównych parametrów techniczno-ekonomicznych. Polska na tle innych krajów UE
    3. Aktywność różnych grup gospodarstw rolnych w produkcji na rynek: ich mocne i słabe strony oraz wnioski dla polityki ekonomicznej państwa
    4. Mośliwości odtwarzania potencjału produkcyjnego w różnych grupach gospodarstw rolnych
    5. Dylematy polityki finansowej w polskim rolnictwie
    6. Rynek żywnościowych produktów ekologicznych w Polsce

     

    II. EKONOMICZNE PRZESŁANKI ROZWOJU PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO

    1. Konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego na jednolitym rynku europejskim
    2. Sytuacja ekonomiczno-produkcyjna na wrażliwych rynkach rolno-spożywczych
    3. Trzy lata po akcesji Polski do UE - rybołówstwo i przetwórstwo ryb
    4. Procesy integracyjne przemysłu rolno-spożywczego z zapleczem surowcowym na przykładzie wybranych rynków wrażliwych
    5. Dylematy polityki spółdzielczości wiejskiej w świetle doświadczeń transformacyjnych

     

    III. KIERUNKI ROZWOJU WSI I SEKTORA ROLNO-ŻYWNOŚCIOWEGO WOBEC PROCESÓW GLOBALIZACJI

    1. Rolnictwo polskie i gospodarka żywnościowa wobec procesów globalizacji
    2. Program rozwoju obszarów wiejskich w latach 2007-2013 - klika uwag
    3. Przesłanki i problemy rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej
    4. Zróżnicowanie rodzin użytkujących gospodarstwa rolne według źródeł utrzymania w latach 2000 i 2005
    5. Przedsiębiorczość kobiet wiejskich
    6. Ludność wiejska na rynku pracy - wybrane kwestie

     

    Wykaz autorów

    Szczegóły produktu
    14213-1
    9 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 0224-1

    Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

    Ekologia ewolucyjna

    Autor: Łomnicki Adam Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 228 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-16850-6

    Cena 34,90 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 3377-1

    Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

    Ekologia Krótkie wykłady

    Autor: MacKenzie Aulay, Ball Andy S., Virdee Sonia R. Wydanie: 2 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 428 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-14464-7

    Cena 79,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 12539-1

    Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

    Ochrona środowiska przyrodniczego

    Autor: Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczewski D. Rok wyd: 2008 Ilość stron: 458 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-15495-0

    Cena 59,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku