Skrypt przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów Wydziału Nauk o
Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Może również stanowić pomoc dla studentów
i prowadzących zajęcia dydaktyczne w innych ośrodkach kształcących specjalistów
z dziedziny żywienia i żywności. Każde ćwiczenie składa się z wprowadzenia
teoretycznego oraz części wykonawczej wraz z opisem ćwiczenia. Większość ćwiczeń
zawiera kilka elementów wykonawczych, które można dobierać w zależności od czasu
przeznaczonego na zajęcia (najczęściej 3 godziny) i tempa pracy studentów. Na
końcu każdego ćwiczenia podano wykaz ważniejszych pozycji piśmiennictwa
dotyczący danej tematyki. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy,
laboratoryjny i seminaryjny, a niektóre wymagają zastosowania komputera z
odpowiednim programem. Zakres tematyczny skryptu obejmuje większość zagadnień
przewidzianych programem studiów na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i
Konsumpcji SGGW, a tematy poruszane na ćwiczeniach mają stanowić uzupełnienie
lub rozszerzenie materiału wykładowego.
Spis treści:
- Wybrane zagadnienia fizjologii żywienia
- Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia