• anty

Wszystkie bestsellery
Ocena wartości odżywczej żywności, żywienia i stanu odżywienia
  • Ocena wartości odżywczej żywności, żywienia i stanu odżywienia

Ocena wartości odżywczej żywności, żywienia i stanu odżywienia

13230-1
  • Autor: (red.) Przysławski Juliusz
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2009
  • Ilość stron: 220
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7597-016-6
  • 44,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis
    Od ostatniego wydania skryptu do ćwiczeń z bromatologii minęło prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcją Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat było często dla kolejnych pokoleń farmaceutów jedynym źródłem wiedzy o metodach badań wartości odżywczej żywności. Poprzez swoją unikatowość opracowanie to doczekało się licznych wznowień. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunków, lecz także osoby studiujące na innych uczelniach, które w ramach obowiązujących programów nauczania realizowały - często pod zmienionym tytułem - przedmiot tematycznie związany z wartością odżywczą żywności i żywienia. Okres trzech dziesięcioleci w każdej dziedzinie wiedzy to ogromny przedział czasu - w tym również w bromatologii. W okresie tym w nauce o żywności i żywieniu dokonał się ogromny postęp. Żywność i żywienie zaczęto traktować nie jak dwie oddzielne gałęzie wiedzy, lecz jako wyrastającą ze wspólnego pnia nauki interdyscyplinarną dziedzinę wiedzy, nierozerwalnie związaną ze zdrowiem człowieka. Przełomowe w tym względzie okazały się pionierskie lata 50. XX wieku, które dały podwaliny pod rozwój epidemiologii żywieniowej, zajmującej się wpływem żywienia na zdrowie człowieka w kontekście promocji i/lub zapobiegania określonym chorobom, badaniem wzajemnych relacji pomiędzy nimi oraz strategią zapobiegania tym chorobom. Dziś, truizmem jest już twierdzenie, że zdrowie człowieka nierozerwalnie związane jest z wartością odżywczą żywności, którą determinują:: odpowiednia zawartość składników podstawowych, witamin, składników mineralnych oraz limitowana zawartość dodatków do żywności. Wartość tę obniżają:: zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne, a także naturalne substancje antyodżywcze. Czynniki te w połączeniu ze sposobem żywienia - na który wpływ mają zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe-determinują stan nas/ego zdrowia. Ten wielopłaszczyznowy charakter wiedzy o żywności i żywieniu znalazł swoje odzwierciedlenie także w treści oddawanego do rąk studentów nowego skryptu z zakresu oceny wartości odżywczej żywności, a także podstaw oceny sposobu i stanu odżywienia oraz oceny scnsoryeznej żywności. Jest to również zgodne z najnowszymi standardami kształcenia dla kierunku studiów farmacja i dietetyka, opracowanymi przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, które szczególny nacisk kładą na profilaktykę chorób dietozależnych. Skrypt przeznaczony jest dla studentów studiów stacjonarnych i zaocznych Wydziału Farmaceutycznego oraz Wydziału Lekarskiego II, realizujących jednolite pięcioletnie studia magisterskie farmaceutyczne, studentów dietetyki - realizujących trzyletnie studia I stopnia i dwuletnie studia II stopnia, a także dla studentów kosmetologii. Może być wykorzystany w procesie kształcenia przez inne ośrodki zajmujące się badaniem żywności i żywienia, takie jak:: Uniwersytety Przyrodnicze, Akademie Wychowania Fizycznego, Działy Żywienia - Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Autorzy skryptu starali się, aby każde ćwiczenie bądź grupa tematycznie powiązanych ze sobą ćwiczeń, zawierała krótkie wprowadzenie teoretyczne oraz część praktyczną o zróżnicowanej skali trudności. Uzupełnieniem jest krótki komentarz, zawierający niezbędne, związane z realizacją ćwiczenia uwagi. Mamy nadzieję, że taki układ spotka się z aprobatą tych wszystkich, którzy będą z tego skryptu korzystać, a wymiernym efektem jego akceptacji będzie łaskawe przyjęcie przez studentów zgłębiających wiedzę z zakresu oceny wartości odżywczej żywności i podstaw żywienia człowieka.

    Spis treści:

    I. WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻYWNOŚCI

    1. Wartość energetyczna żywności
    2. Wartość odżywcza składników żywności
    3. Wartość odżywcza i sanitarno-higieniczna żywności
    4. Ocena jakości wody do celów spożywczych
    5. Substancje obce dodawane celowo do żywności
    6. Ocena sanitarno-higieniczna przedmiotów użytku

     

    II. WYBRANE ELEMENTY OCENY SPOSOBU ŻYWIENIA I STANU ODŻYWIENIA

    1. Podział metod oceny sposobu żywienia
    2. Podział metod oceny stanu odżywienia
    3. Zarys problematyki rzetelności i wiarygodności badań oceny sposobu żywienia

     

    III. ZASADY UKŁADANIA DIETY W WYBRANYCH JEDNOSTKACH CHOROBOWYCH

    1. Nadciśnienie tętnicze
    2. Miażdżyca
    3. Osteoporoza
    4. Otyłość
    5. Cukrzyca

     

    IV. WYBRANE METODY OCENY WRAŻLIWOŚCI SENSORYCZNEJ

    1. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie zmysłu smaku
    2. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie zmysłu węchu

     

    V. PIŚMIENNICTWO

    Szczegóły produktu
    13230-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 8527-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Psychodietetyka

    Autor: (red.) Anna Brytek-Matera Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 566 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5992-2

    Cena 175,12 zł Cena podstawowa 199,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 0826-1

    Wydawnictwo: Continuo

    Domowe żywienie pozajelitowe

    Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3

    Cena 54,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 14717-1

    Wydawnictwo: MedPharm

    Dietetyka oparta na dowodach

    Autor: (red.) Poniewierka Elżbieta Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 252 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7846-039-8

    Cena 79,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 21316-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Nutripsychiatria

    Autor: Ireneusz Chmiel, Dorota Łojko Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 492 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23642-7

    Cena 166,32 zł Cena podstawowa 189,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 20898-1

    Wydawnictwo: Publicat

    Suplementy od A do Z

    Autor: Łyszczek MagdalenaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 302Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-271-2626-9

    Cena 42,90 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 11027-1

    Wydawnictwo: Help-Med

    Żywienie dzieci w zdrowiu i

    Autor: (red.) Krawczyński Marian Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 302 Format: 16,5 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-933064-9-7

    Cena 64,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 19459-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dietoterapia

    Autor: Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głą Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 448 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4861-2

    Cena 104,72 zł Cena podstawowa 119,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku