• anty

Wszystkie bestsellery

Żywienie krytycznie chorych

20803-1
Autor: Matysiak-Luśnia Katarzyna
Wydanie: 1
Rok wyd: 2023
Ilość stron: 364
Format: 12,0 x 20,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-951327-9-7
98,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Dziedzina żywienia klinicznego jest bardzo szeroka. Pomimo istnienia coraz większej ilości dobrych danych wynikających z badań naukowych nie wszystko jest jasne i stan wiedzy nie zawsze umożliwia przedstawienie jednolitych zaleceń. W książce zawarto nie tylko to, co pewne, ale także to, co budzi kontrowersje. Dane z wytycznych i zaleceń to przecież tylko jedna ze stron wiedzy medycznej. W wielu przypadkach można podejmować różniące się, ale uprawnione decyzje terapeutyczne.

Informacje zawarte w publikacji są wynikiem wieloletniej pracy i doświadczenia w leczeniu żywieniowym. Doświadczenie to znacznie wykracza poza intensywna terapię, dlatego też obecność chociażby rozdziału na temat doustnej suplementacji czy też syndromu post–ICU. Zbyt rzadko bowiem, skupiając się na „tu i teraz” i na, skądinąd podstawowym zadaniu intensywisty, czyli ratowaniu życia, zapominamy o tym, co potem, w jakim stanie i czy w ogóle chory będzie funkcjonować po wypisie z oddziału intensywnej terapii i ze szpitala.

Na co dzień trudno jest podejmować decyzje dotyczące leczenia żywieniowego u ciężko chorych: każda z niewydolności czy dysfunkcji narządowych wpływa pośrednio lub bezpośrednio na metabolizm. Nie bez znaczenia pozostaje fakt traktowania terapii żywieniowej jako opcjonalnej i przypadkowej, czasem nieprzemyślanej, podczas gdy jest to terapia podstawowa i niezbędna u każdego pacjenta intensywnej terapii.

Spis treści:

  1. Leczenie żywieniowe
  2. Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru
  3. Żywienie dojelitowe
  4. Żywienie pozajelitowe
  5. Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT
  6. Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej
  7. Substancje immunomodulujące
  8. Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji
  9. Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT
  10. Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy
  11. Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej
  12. Żywienie w ciężkich chorobach wątroby
  13. Zapalenie trzustki
  14. Żywienie w COVID-19
  15. Żywienie na oddziale intensywnej terapii neurologicznej/neurochirurgicznej
  16. Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT
Szczegóły produktu
MAKmed
20803-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 0826-1

Wydawnictwo: Continuo

Domowe żywienie pozajelitowe

Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3

Cena 54,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 14693-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

Ocena żywności i żywienia

Autor: (red.) Zin Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 344 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-490-3

Cena 35,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 21316-1

Wydawnictwo: PZWL

Nutripsychiatria

Autor: Ireneusz Chmiel, Dorota Łojko Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 492 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23642-7

Cena 166,32 zł Cena podstawowa 189,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku