

Indeks: 1911-1
Wydawnictwo: Vesalius
Autor: Tomasik Tomasz, Windak Adam, Skalska Anna, KulczycWydanie: 3Rok wyd: 2021Ilość stron: 220Format: 20,5 x 28,5 cmOprawa: miękkaISBN: 838568803X
Indeks: 18979-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red. nauk.) Doboszyńska AnnaWydanie: 1Rok wyd: 2013Ilość stron: 274Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-4476-8
Indeks: 18695-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Latkowski Jan, Kosiek KatarzynaWydanie: 1Rok wyd: 2015Ilość stron: 204Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-4509-3
Indeks: 0268-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Żyluk Andrzej Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 172 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4628-1
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.
Dzięki tej książce dowiesz się:
czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie
w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP
Indeks: 16667-1
Wydawnictwo: Druk Tur
Autor: Małysz Jerzy Wydanie: 2 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 266 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-60197-58-5
Indeks: 4159-1
Wydawnictwo: Galaktyka
Autor: Mizera Justyna, Mizera Krzysztof Wydanie: 1 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 216 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7579-640-7
Indeks: 21093-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Ewa Michota - KatulskaWydanie: 1Rok wyd: 2024Ilość stron: 200Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-23390-7
Indeks: 4701-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Ostrowska Lucyna Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 344 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5584-9
Indeks: 20665-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Włodarek Dariusz, Lange EwaWydanie: 1Rok wyd: 2023Ilość stron: 600Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22754-8
Indeks: 8445-3
Wydawnictwo: Via Medica
Autor: Wiesława Łysiak-Szydłowska Wydanie: 1 Rok wyd: 2000 Ilość stron: 236 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7258-0069-3
Indeks: 3790-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Wydawnict
Autor: Szłyk E., Cichosz M., Fiipiak-Szok A., Jastrzębska Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 182 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-231-2940-0
Indeks: 19612-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Dorota Szostak-WęgierekWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 150Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-6186-4
Indeks: 3232-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Sobotka Lubos Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 494 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka
Indeks: 8332-1
Wydawnictwo: Via Medica
Autor: (red.) Jankowski M., Kłęk S. Jeziorski A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 284 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66311-26-8
Indeks: 21342-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Lucyna Ostrowska Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 630 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23876-6
Indeks: 6798-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: (red.) Gawęcki JanWydanie: 4Rok wyd: 2023Ilość stron: 716Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22116-4
Indeks: 12162-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 184 Format: 14,5 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 9788320037012 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Indeks: 6849-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0
Indeks: 13230-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Medyczny w Poznaniu (dawniej Akademia
Autor: (red.) Przysławski Juliusz Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 220 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7597-016-6
Indeks: 9167-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: (red.) Agata Witczak Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 304 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-21299-5