• anty

Wszystkie bestsellery

Żywienie kliniczne Praktyczne zagadnienia t.1

6389-1

Autor: Sylwia Małgorzewicz
Wydanie: 1
Rok wyd: 2020
Ilość stron: 472
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-7563-295-8

95,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych.

Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak::
- rola składników odżywczych,
- bezpieczeństwo żywności i żywienia,
- zalecenia żywieniowe,
- zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
- problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.

Spis treści:

1. Wprowadzenie
2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia
3. Nutraceutyki
4. Metody oceny sposobu żywienia
5. Zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych
6. Żywienie osób starszych
7. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji
8. Witaminy
9. Składniki mineralne
10. Mechanizmy regulacji głodu i sytości
11. Mikrobiom jelita
12. Niedożywienie i ocena stanu odżywienia
13. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie otyłości
14. Postępowanie niefarmakologiczne w dyslipidemii
15. Cukrzyca – zasady postępowania żywieniowego
16. Zasady żywienia w chorobach nerek
17. Żywienie w POChP i niewydolności serca
18. Alergie i nietolerancje pokarmowe
19. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe
19. I. Choroba wrzodowa
19. II. Choroba refluksowa przełyku
19. III. Kamica żółciowa
19. IV. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
19. V. Przewlekłe zapalenie wątroby i marskość wątroby
19. VI. Zespół jelita nadwrażliwego
19. VII. Choroba trzewna
19. VIII. Nieswoiste zapalenia jelit
19. IX. Choroby trzustki
20. Zalecenia żywieniowe w onkologii
21. Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego
22. Żywienie w warunkach domowych

Szczegóły produktu
Czelej
6389-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 1608-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

Zmysły a jakość żywności i żywienia

Autor: (red.) Gawęcki Jan, Baryłko-Pikielna Nina Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 192 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-773-8

Cena 39,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Śledź nas na Facebooku