Indeks: 0216-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Anatomia narządów wewnętrznych i układu nerwowego człowieka
Autor: Ignasiak Zofia Wydanie: 2 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 266 Format: 21,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-986-6
Indeks: 0216-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Autor: Ignasiak Zofia Wydanie: 2 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 266 Format: 21,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-986-6
Indeks: 13496-1
Wydawnictwo: Czelej
Autor: Webster Guy F., Rawlings Anthony V., (red. pol.) K Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 382 Format: 17,5 x 24,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7563-025-1
Autor: Sylwia Małgorzewicz
Wydanie: 1
Rok wyd: 2020
Ilość stron: 472
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-7563-295-8
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych.
Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak::
- rola składników odżywczych,
- bezpieczeństwo żywności i żywienia,
- zalecenia żywieniowe,
- zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
- problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
Spis treści:
1. Wprowadzenie
2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia
3. Nutraceutyki
4. Metody oceny sposobu żywienia
5. Zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych
6. Żywienie osób starszych
7. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji
8. Witaminy
9. Składniki mineralne
10. Mechanizmy regulacji głodu i sytości
11. Mikrobiom jelita
12. Niedożywienie i ocena stanu odżywienia
13. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie otyłości
14. Postępowanie niefarmakologiczne w dyslipidemii
15. Cukrzyca – zasady postępowania żywieniowego
16. Zasady żywienia w chorobach nerek
17. Żywienie w POChP i niewydolności serca
18. Alergie i nietolerancje pokarmowe
19. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe
19. I. Choroba wrzodowa
19. II. Choroba refluksowa przełyku
19. III. Kamica żółciowa
19. IV. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
19. V. Przewlekłe zapalenie wątroby i marskość wątroby
19. VI. Zespół jelita nadwrażliwego
19. VII. Choroba trzewna
19. VIII. Nieswoiste zapalenia jelit
19. IX. Choroby trzustki
20. Zalecenia żywieniowe w onkologii
21. Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego
22. Żywienie w warunkach domowych
Indeks: 4190-1
Wydawnictwo: RM
Autor: Lewandowska Agata Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 184 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7773-854-2
Indeks: 21378-1
Wydawnictwo: Medycyna Praktyczna
Autor: Szajewska Hanna, Horvath Andrea Wydanie: 2 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 688 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7430-689-8
Indeks: 17212-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Autor: Peckenpaugh N., (red. pol.) Gajewska Danuta Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 694 Format: 19,0 x 26,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-361-1
Indeks: 4488-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.Wydanie: 1Rok wyd: 2014Ilość stron: 458Format: 16,5 x 24,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-3421-9
Indeks: 10493-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Ciborowska Helena, Rudnicka Anna Wydanie: 4 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 658 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4867-4
Indeks: 3567-1
Wydawnictwo: Medyk
Autor: Ball Stefan Wydanie: 1 Rok wyd: 1998 Ilość stron: 144 Format: 14,5 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-87340-55-3
Indeks: 1608-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade
Autor: (red.) Gawęcki Jan, Baryłko-Pikielna Nina Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 192 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-773-8
Indeks: 12162-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 184 Format: 14,5 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 9788320037012 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Indeks: 20964-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Lucyna Ostrowska Wydanie: 2 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 424 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23267-2
Indeks: 16883-1
Wydawnictwo: SGGW
Autor: Zaid A., Hughes H. G., Porceddu E., Nicholas F. Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 358 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7583-230-3
Indeks: 4875-1
Wydawnictwo: Scientifica
Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 124 Format: 15,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-936527-4-7
Indeks: 17964-1
Wydawnictwo: Medyk
Autor: Krzystyniak Krzysztof L., Obiedziński Mieczysław WWydanie: 1Rok wyd: 2012Ilość stron: 200Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-89745-69-9
Indeks: 5623-3
Wydawnictwo: Artos
Autor: Ciesielski L., Łupiński S. Wydanie: 1 Rok wyd: 1990 Ilość stron: 194 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka
Indeks: 20712-1
Wydawnictwo: Media-Press
Autor: Obrycki Łukasz, Pac Michał, Socha PiotrWydanie: 2Rok wyd: 2023Ilość stron: 152Format: 14,0 x 21,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-89809-54-4
Indeks: 4077-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: Zdzis³aw E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 344 Format: 16.5x23.5cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19626-4
Indeks: 3072-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Jagielloński
Autor: (red.) Kolarzyk Emilia Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 766 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-233-3966-3