Pierwszy w Polsce podręcznik dotyczący żywienia w chorobach nowotworowych.
Kompleksowo opisuje wpływ odżywiania na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady
leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne
substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia
i zaburzeń odżywiania w różnych rodzajach nowotworów, a także zasady
profilaktyki w onkologii, interakcje żywności z lekami i suplementami.
Publikacja skierowana do dietetyków, gastroenterologów i onkologów.
Spis treści:
I. ŻYWIENIE JAKO CZYNNIK PRZYCZYNOWY I PROFILAKTYCZNY NOWOTWORÓW
Część ogólna
1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w
onkologii
2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii
3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania
4. Narzędzia pomocne w
programowaniu żywieniowym
5. Wpływ żywienia na powstanie i rozwój
nowotworów
6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby
jej leczenia
7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem
8. Zasady prawidłowego żywienia
9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między
psychoonkologią a psychodietetyką
I. ŻYWIENIE JAKO CZYNNIK PRZYCZYNOWY I
PROFILAKTYCZNY NOWOTWORÓW
Część szczegółowa
10. Składniki
odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów
11. Główne
wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów
12. Sposób żywienia jako
czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory
II.
Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
Część ogólna 13.
Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce
14. Niedożywienie
szpitalne
15. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii
16.
Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy:: aktualny stan wiedzy
17. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych
18. Konsekwencje
żywieniowe nowotworów złośliwych
19. Konsekwencje żywieniowe leczenia
onkologicznego
20. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory
21.
Niedożywienie w chorobach nowotworowych
22. Aspekty psychologiczne
niedożywienia u chorych na nowotwory
II. Żywienie jako czynnik leczniczy
nowotworów
Część szczegółowa
23. Zasady leczenia żywieniowego
u chorych na nowotwory
24. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na
składniki pokarmowe u chorych na nowotwory
25. Kalorymetria pośrednia,
podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne
26. Sposoby terapii
żywieniowej u chorych na nowotwory:: żywienie drogą przewodu pokarmowego,
żywienie pozajelitowe
27. Domowe żywienie dojelitowe u chorych
onkologicznie
28. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą
29.
Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran
pooperacyjnych
30. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii
31.
Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii
32. Rola i miejsce terapii
żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej
33. Zasady
leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory
34. Leczenie
żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego
35. Preparaty stosowane w
żywieniu dojelitowym
36. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
37. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
38.
Powikłania leczenia żywieniowego:: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie
39.
Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa
40.
Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej
41.
Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii
42. Wpływ żywienia
na jakość życia u chorych onkologicznych
43. Zalecenia dotyczące żywienia w
trakcie leczenia choroby nowotworowej
44. Aspekty prawne związane z
leczeniem żywieniowym
Skorowidz