• anty

Wszystkie bestsellery
Żywienie w chorobach nowotworowych
  • Żywienie w chorobach nowotworowych

Żywienie w chorobach nowotworowych

8546-1
  • Autor: (red.) Andrzej Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrow
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2020
  • Ilość stron: 1090
  • Format: 21,0 x 25,0 cm
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 978-83-200-5887-1
  • 309,00 zł
    271,92 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 309,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Pierwszy w Polsce podręcznik dotyczący żywienia w chorobach nowotworowych. Kompleksowo opisuje wpływ odżywiania na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia i zaburzeń odżywiania w różnych rodzajach nowotworów, a także zasady profilaktyki w onkologii, interakcje żywności z lekami i suplementami. Publikacja skierowana do dietetyków, gastroenterologów i onkologów.

    Spis treści:

    I. ŻYWIENIE JAKO CZYNNIK PRZYCZYNOWY I PROFILAKTYCZNY NOWOTWORÓW
    Część ogólna
    1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii
    2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii
    3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania
    4. Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym
    5. Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów
    6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia
    7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem
    8. Zasady prawidłowego żywienia
    9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a psychodietetyką
    I. ŻYWIENIE JAKO CZYNNIK PRZYCZYNOWY I PROFILAKTYCZNY NOWOTWORÓW
    Część szczegółowa
    10. Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów
    11. Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów
    12. Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory
    II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
    Część ogólna 13. Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce
    14. Niedożywienie szpitalne
    15. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii
    16. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy:: aktualny stan wiedzy
    17. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych
    18. Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych
    19. Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego
    20. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory
    21. Niedożywienie w chorobach nowotworowych
    22. Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory
    II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
    Część szczegółowa
    23. Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
    24. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory
    25. Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne
    26. Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory:: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe
    27. Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie
    28. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą
    29. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych
    30. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii
    31. Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii
    32. Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej
    33. Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory
    34. Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego
    35. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym
    36. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
    37. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
    38. Powikłania leczenia żywieniowego:: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie
    39. Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa
    40. Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej
    41. Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii
    42. Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych
    43. Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej
    44. Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym
    Skorowidz

    Szczegóły produktu
    PZWL
    8546-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 20838-1

    Wydawnictwo: Via Medica

    Onkologia kliniczna tom 2

    Autor: Maciej Krzakowski, Piotr Potemski, Piotr WysockiWydanie: 2Rok wyd: 2023Ilość stron: 596Format: 16,0 x 24,0 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-67638-61-6

    Cena 189,00 zł Cena podstawowa 210,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 10049-1

    Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

    Nowotwory narządu wzroku

    Autor: Kański Jacek, Pecord Krystyna, Kocięcki Jarosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 86 Format: 19,0 x 25,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-61257-63-9

    Cena 119,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku