Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu
żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz
podstaw prawa żywnościowego.
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu
dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi::
- Najnowsze wyniki badań
dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
- Relacja pomiędzy jedzeniem
a emocjami
- Metody leczenia otyłości
- Metody i techniki pracy z
osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także
doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i
nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich
dziedzinach.
Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede
wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i
wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej
grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy
nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją,
która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże
wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu,
a także zmniejszeniu częstości ich występowania.
Z recenzji prof. dr hab.
n. med. Hanny Krauss,
Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele
ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do
wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać?
Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam
Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej
treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej
medycznej bibliotece.
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza