Indeks: 14252-1
Wydawnictwo: MediPage
Algorytmy interpretacji objawów klinicznych
Autor: Collins R. Douglas Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 524 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-611104-21-6
Indeks: 14252-1
Wydawnictwo: MediPage
Autor: Collins R. Douglas Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 524 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-611104-21-6
Indeks: 3071-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Belon Philippe Wydanie: 1 Rok wyd: 2000 Ilość stron: 136 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 285742163X
Indeks: 12803-1
Wydawnictwo: Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza w Lublinie
Autor: Lipiński Wojciech Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 120 Format: 16,8 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-920281-7-1
Indeks: 1442-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Jakimowicz WładysławWydanie: 2Rok wyd: 1981Ilość stron: 426Format: 17,5 x 24,5 cmOprawa: miękkaISBN: 83-200-0369-5
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Spis treści:
1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3.
Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie
energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie
człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie
człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9.
Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie
mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie
mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości
żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych
fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień
naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie
człowieka
16. Genomika żywienia
Indeks: 11040-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (dawniej Akademia R
Autor: (red.) Łaniewska-Trokenheim Łucja Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 100 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7299-526-1
Indeks: 4873-1
Wydawnictwo: Scientifica
Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 96 Format: 15,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-936527-6-1
Indeks: 9404-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Lucyna Ostrowska Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 422 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-6150-5
Indeks: 4891-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Dronka-Skrzypczak Joanna Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 192 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5571-9
Indeks: 15948-1
Wydawnictwo: Cornetis
Autor: (red.) Poniewierka ElżbietaWydanie: 1Rok wyd: 2010Ilość stron: 192Format: 17,0 x 24,5 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-61415-11-4
Indeks: 4439-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Dan Benardot Wydanie: 2 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 424 Format: 21,0 x 27,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65835-66-6
Indeks: 17212-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Autor: Peckenpaugh N., (red. pol.) Gajewska Danuta Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 694 Format: 19,0 x 26,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-361-1
Indeks: 4190-1
Wydawnictwo: RM
Autor: Lewandowska Agata Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 184 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7773-854-2
Indeks: 4077-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: Zdzis³aw E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 344 Format: 16.5x23.5cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19626-4
Indeks: 11027-1
Wydawnictwo: Help-Med
Autor: (red.) Krawczyński Marian Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 302 Format: 16,5 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-933064-9-7
Indeks: 5384-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Jagielloński
Autor: Spodaryk MikołajRok wyd: 2001Ilość stron: 116Format: 17,0 x 24,0 cmOprawa: miękkaISBN: 8323315078
Indeks: 3954-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Massimo Pandiani Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 180 Format: 13.0 x 21.0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66067-07-3
Indeks: 18117-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade
Autor: Wysokińska-Senkus Aneta Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 184 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-537-6
Indeks: 19842-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Hanna Szpunar-Radkowska Wydanie: 1 Rok wyd: 2021 Ilość stron: 310 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-6422-3
Indeks: 20644-1
Wydawnictwo: Bracia Rodzń
Autor: Rodzeń Łukasz, Rodzeń MateuszWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 270Format: 14,0 x 21,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-965786-0-0
Indeks: 9186-1
Wydawnictwo: SGGW
Autor: Gronowska-Senger Anna Wydanie: 1 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 148 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7244-553-2