The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając
definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikającyz braku wchłaniania lub
braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do
upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający
niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej. Niedożywienie jest zatem
chorobą całego ustroju, która może mieć wiele przyczyn: począwszy od głodzenia
przez zaburzenia wchłaniania do chorob powoujących zaburzenia połykania.
Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane chorobą nowotworową.
Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy
niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia, zwłaszcza
chirurgicznego.
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie
stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w
szpitalu, częstszych ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu
rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością
życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego
postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia pacjenta chorego na nowotwór
przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia
żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i
prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie
serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego
pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa
pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
Spis treści:
- Definicje i terminologia
- Ogólne zasady leczenia żywieniowego
- Rodzaje interwencji żywieniowych
- Żywienie chorego w okresie okołooperacyjnym
- Leczenie żywieniowe chorych chirurgicznych na oddziałach intensywnej
terapii (OIT)
- Żywienie chorych po zabiegu - zalecenia powypisowe
- Żywienie kliniczne w opiece paliatywnej
- Żywienie domowe
- Żywienie w szczególnych sytuacjach klinicznych
- Zabiegi operacyjne w kontekście problemów żywieniowych
- Refundacja i finansowanie terapii żywieniowej