Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to
zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu
i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w
surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w
laboratorium lipidogram. Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą)
nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ
hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną
rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów,
ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
z zaburzeniami metabolicznymi,
z
cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
z niedoczynnością tarczycy,
z chorobą
nerek,
przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie
tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.