• anty

Wszystkie bestsellery
Dietetyka sportowa
  • Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa

6849-1
  • Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2019
  • Ilość stron: 1180
  • Format: 16.5 x 23.5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5587-0
  • 279,00 zł
    245,52 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 279,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.

    W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).

    Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.

    Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.

    ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI

    ŻYWIENIE

    Trawienie i przemiana materii
    Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
    Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
    Biochemia wysiłku fizycznego
    Bilans energetyczny
    Planowanie aktywności fizycznej
    Budowa i skład ciała
    Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
    Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
    Wartość odżywcza produktów spożywczych
    Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
    Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
    Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
    Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
    Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
    Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
    Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
    Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
    Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
    Zaburzenia odżywiania
    Alkohol a sport

    DIETETYKA

    Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
    Przygotowanie do wysiłku
    Regeneracja powysiłkowa
    Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
    Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
    Kobieta sportowiec
    Sportowiec z cukrzycą
    Sportowiec wegetarianin
    Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
    Psychologia i odżywianie
    Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała

    SUPLEMENTY DIETY

    Suplementy diety w sporcie
    Suplementacja i żywienie, a doping

    PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI

    Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
    Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
    Metody oceny sposobu żywienia
    Metody oceny stanu odżywienia
    Monitoring medyczny sportowców
    Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
    Dieta osób aktywnych
    Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
    Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
    Ciekawostki żywieniowe

    Szczegóły produktu
    PZWL
    6849-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 5767-1

    Wydawnictwo: Źródła Życia

    Dobry cukier

    Autor: Melcombe Lynne Rok wyd: 2014 Ilość stron: 64 Format: 16,0 x 21,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62103-64-5

    Cena 25,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 1051-1

    Wydawnictwo: Bukowy Las

    Dieta bez pszenicy

    Autor: Davis Williamn Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 326 Format: 13,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62478-92-7

    Cena 36,90 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 1064-3

    Wydawnictwo: SBM

    Atlas witamin

    Autor: Pałasz MArzena, Petzke Ewelina Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 192 Format: 17,0 x 24,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-8059-476-0

    Cena 29,95 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 17012-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Jem zdrowo

    Autor: Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 280 Format: 20,5 x 14,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4148-4

    Cena 34,32 zł Cena podstawowa 39,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 7955-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dieta Seniora

    Autor: Ewa Jarosz Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 250 Format: 16,5 x 20,5cm Oprawa: miękka ISBN: 9788320057638

    Cena 73,92 zł Cena podstawowa 84,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 20885-1

    Wydawnictwo: Vital

    Dieta w cukrzycy typu 2

    Autor: De Santis Andy, Anderson MichelleWydanie: 1Rok wyd: 2023Ilość stron: 156Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-8272-475-2

    Cena 54,50 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku