Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i
popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych
stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych
chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań.
Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w
której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej,
kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i
elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich
zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii zawiera zróżnicowane
tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu
antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli
bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia.
Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę
wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które
obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów
metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w
profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji
leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną
uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych
zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych
do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów
spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na
każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy,
magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest
głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności,
uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych
problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia
czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych
zagadnień.
Autor: Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cic Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 164 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-3315-2 Seria: Instytut Żywności i Żywienia Zaleca