• anty

Wszystkie bestsellery
Dietoterapia t. 1
  • Dietoterapia t. 1

Dietoterapia t. 1

14682-1
  • Autor: Bawa, Gajewska, Kozłowska, Lange
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2009
  • Ilość stron: 228
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7583-088-0
  • 39,50 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych.

    Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych



    Spis treści:

    Przedmowa

    1. Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych
    2. Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych
    3. Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit
    4. Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego
    5. Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby
    6. Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki
    7. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego
    8. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego
    9. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego - choroba Parkinsona i choroba Alzheimera
    10. Dietoterapia zespołu metabolicznego
    11. Dna moczanowa
    12. Żywienie w chorobach nowotworowych
    13. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych
    Szczegóły produktu
    SGGW
    14682-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 7185-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Medycyna stylu życia

    Autor: Daniel Śliż, Artur Mamcarz Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 502 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5513-9

    Cena 157,52 zł Cena podstawowa 179,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 20898-1

    Wydawnictwo: Publicat

    Suplementy od A do Z

    Autor: Łyszczek MagdalenaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 302Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-271-2626-9

    Cena 42,90 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 7408-1

    Wydawnictwo: Astrum

    Dieta dla wątroby

    Autor: Andrew LaughinRok wyd: 2017Ilość stron: 152Format: 15,0 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-64786-18-1

    Cena 35,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku