Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka
o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze
zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi,
technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów
żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i
aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania,
leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i
zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i
żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia
klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także
praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności.
Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych.
Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków
klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i
samosprawdzenie
Spis treści:
I. PRAKTYKA OPARTA NA FAKTACH
- Praktyka oparta na faktach
- Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej
- Zmiana zachowań
- Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych
II. OPIEKA MEDYCZNA OPARTA NA FAKTACH
- Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania
- Interakcje żywności z lekami
- Nadwrażliwość pokarmowa - alergia i nietolerancja pokarmowa
- Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego
- Zespół krótkiego jelita
- Żywienie dojelitowe
- Żywienie pozajelitowe
- Oparzenia
- Żywienie w chorobach wątroby
- HIV
- Opieka paliatywna
- Choroby nerek
- Cukrzyca
- Otyłość
- Choroby układu krążenia
- Leczenie udaru
- Choroby neurologiczne
- Zdrowie psychiczne
Załącznik 22.1 Sposób działania i wpływ leków na stan odżywienia
Załącznik 22.2 Narzędzie do badania przesiewowego z zakresu odżywiania
Załącznik 22.3 Ocena żywieniowa SDEDCF
Załącznik 22.4 Wytyczne, jak uzupełniać formularz oceny żywieniowej
SDEDCF
Załącznik 22.5 Protokół ponownego odżywiania