• anty

Wszystkie bestsellery
Domowe żywienie dojelitowe pacjentów dorosłych
  • Domowe żywienie dojelitowe pacjentów dorosłych

Domowe żywienie dojelitowe pacjentów dorosłych

3213-1
  • Autor: (red.) Karwowska Katarzyna, Kunedki Marek, Zmarzły
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2016
  • Ilość stron: 140
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-62182-59-6
  • 54,00 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Podawanie mieszaniny odżywczej do przewodu pokarmowego przez sztucznie wytworzony dostęp (zgłębnik lub przezskórną przetokę) jest optymalnym sposobem żywienia chorych, którzy nie mogą jeść w sposób naturalny (gryźć, połykać, przemieszczać kęsy pokarmu przez przełyk do żołądka, następnie do dwunastnicy i jelita) z powodu czynnościowych lub organicznych zaburzeń wymienionych czynności. Występują one najczęściej w przebiegu chorób nowotworowych (guzy głowy i szyi, przełyku, żołądka), neurologicznych (dysfagie neurogenne), powikłań urazów (oparzenia chemiczne przewodu pokarmowego). U znacznej części chorych zaburzenia te mają charakter przewlekły lub nieodwracalny. W tych przypadkach konieczne jest utrzymywanie sztucznego żywienia do przewodu pokarmowego, określanego jako żywienie dojelitowe lub enteralne, długotrwale, często do końca życia chorego.

    Domowe żywienie dojelitowe pacjentów dorosłych to druga po Domowym żywieniu pozajelitowym publikacja opracowana przez specjalistów i pionierów żywienia klinicznego, którzy pragną przyczynić się do podniesienia poziomu wiedzy na temat tej dynamicznie rozwijającej się dziedziny wśród personelu medycznego oraz osób stosujących tę metodę w warunkach domowych.

    Publikacja skierowana jest przede wszystkim do przedstawicieli specjalności, w których leczenie żywieniowe dojelitowe jest istotnym elementem codziennej praktyki klinicznej: chirurgów, onkologów, internistów, neurologów, laryngologów, geriatrów, specjalistów medycyny paliatywnej i długoterminowej, jak również innych osób, które poszukują wiedzy, zwłaszcza praktycznej, koniecznej do prawidłowego prowadzenia żywienia dojelitowego w każdych okolicznościach.

    Szczegóły produktu
    Continuo
    3213-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 17277-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Procedury zabiegowe

    Autor: (red.) Nutbeam Tim, Daniels Ron, (red. pol.) Drobn Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 148 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4269-6

    Cena 87,12 zł Cena podstawowa 99,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 13165-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Procedury pielęgniarskie

    Autor: (red. nauk.) Kózka Maria, Płaszewska-Żywko Lucyna Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 704 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4375-4

    Cena 139,92 zł Cena podstawowa 159,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku