• anty

Wszystkie bestsellery
Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka
  • Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka

Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka

1607-1
  • Autor: (red.) Gawęcki Jan
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2015
  • Ilość stron: 146
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-782-0
  • 31,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Jubileusz dwudziestolecia Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest dobrą okazją, by rozmaitym aspektom żywienia człowieka przyjrzeć się z perspektywy upływającego czasu, stąd uproszczony tytuł tej publikacji "Ewolucja na talerzu" oraz szczególny dobór autorów z kraju i zagranicy.

    Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia.  Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.

    Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.

    Jubileuszowy charakter publikacji podkreśla krótka ilustrowana historia Olimpiady.

     

    Spis treści:

     

    1. Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka
    2. Ekologiczne aspekty żywienia człowieka
    3. Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw
    4. Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej
    5. Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności
    6. Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu człowieka
    7. Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia
    8. Rozwój metod oceny sposobu żywienia
    9. 20 lat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

    Galeria wspomnień

    Szczegóły produktu
    1607-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 3033-1

    Wydawnictwo: PZWL

    English for Dietetics

    Autor: Gorbacz-Gancarz B., Ostrowska L., Stefańska E. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 324 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5133-9

    Cena 122,32 zł Cena podstawowa 139,01 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 10352-1

    Wydawnictwo: Druk Tur

    Żywienie zbiorowe

    Autor: Dominik Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 126 Format: 16,8 x 23,8 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-60197-03-2

    Cena 39,90 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku