• anty

Wszystkie bestsellery
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
  • Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

3790-1
  • Autor: Szłyk E., Cichosz M., Fiipiak-Szok A., Jastrzębska
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2013
  • Ilość stron: 182
  • Format: 16,0 x 23,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-231-2940-0
  • 24,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis
    Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.

    Spis treści:

    I. ANALIZA CHEMICZNA

    1. Przepisy BHP
    2. Wymagane w opracowaniach parametry analizy statystycznej
    3. Przygotowanie i mianowanie roztworów
    4. Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych
    5. Ćwiczenie nr 2 Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową
    6. Ćwiczenie nr 3 Oznaczanie wybranych składników produktów mlecznych
    7. Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie Ca2+ w wodach mineralnych
    8. Ćwiczenie nr 5 Oznaczanie Mg2+ w wodach mineralnych
    9. Ćwiczenie nr 6 Oznaczanie witaminy E w żywności
    10. Ćwiczenie nr 7 Oznaczanie witaminy C w żywności
    11. Ćwiczenie nr 8 Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie żywności
    12. Ćwiczenie nr 9 Oznaczanie barwników w żywności
    13. Ćwiczenie nr 10 Analiza produktów zbożowych
    14. Ćwiczenie nr 11 Analiza przetworów owocowo-warzywnych
    15. Ćwiczenie nr 12 Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności
    16. Ćwiczenie nr 13 Oznaczanie tiocyjanianów w warzywach
    17. Ćwiczenie nr 14 Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach
    18. Ćwiczenie nr 15 Oznaczanie ß-karotenu w marchwi
    19. Ćwiczenie nr 16 Oznaczanie pektyn w surowcach i przetworach owocowo-warzywnych
    20. Literatura

     

    II. ELEMENTY ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI

    1. Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym
    2. Podstawowe informacje
    3. Ćwiczenie nr 1 Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości
    4. Ćwiczenie nr 2 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż, mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym
    5. Ćwiczenie nr 3 Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym, śmietanie, jogurcie i lodach
    6. Ćwiczenie nr 4 Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach mlecznych
    Szczegóły produktu
    3790-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 0798-3

    Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

    Superdieta RX

    Autor: Steven G. Pratt, Kathy Matthews Rok wyd: 2004 Ilość stron: 236 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-873-1

    Cena 19,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 7185-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Medycyna stylu życia

    Autor: Daniel Śliż, Artur Mamcarz Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 502 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5513-9

    Cena 157,52 zł Cena podstawowa 179,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku