Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od
zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć,
dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla
laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań
związanych z jedzeniem.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej
rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem
autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin,
kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z
punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone
takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów
dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a
także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Jane Ogden jest profesorem psychologii zdrowia na Uniwersytecie Surrey w
Wielkiej Brytanii. Opublikowała ponad 100 artykułów i kilka książek. Obecnie
przedmiotem jej zainteresowań badawczych jest kontrola zachowań żywieniowych,
medyczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości, zagadnienia związane ze
zdrowiem kobiety oraz rola języka w relacjach między lekarzem a
pacjentem.
Spis treści:
Spis ilustracji
Przedmowa
Podziękowania
- Wprowadzenie
- Zdrowe odżywianie się
- Wybory żywieniowe
- Znaczenie pożywienia
- Znaczenie wymiarów ciała
- Niezadowolenie z ciała
- Stosowanie diety
- Otyłość
- Leczenie otyłości
- Zaburzenia odżywiania się
- Leczenie zaburzeń odżywiania się
- Zintegrowany model odżywiania się
Bibliografia
Indeks nazwisk
Indeks rzeczowy