W niniejszej publikacji przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące
postępowania dietetycznego z pacjentem kardiologicznym, począwszy od oceny stanu
odżywienia i sposobu żywienia oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjenta hospitalizowanego. Szczególna uwaga została zwrócona na postępowanie
dietetyczne w chorobach układu krążenia oraz praktyczne wykorzystanie
kardioprotekcyjnych zaleceń żywieniowych. W pracy poruszono aktualne zagadnienia
dotyczące roli składników bioaktywnych w profilaktyce i wspomaganiu leczenia
chorób sercowo-naczyniowych. Podkreślono znaczenie dietetyka w zespole
terapeutycznym wskazując, że tylko współpraca lekarza, dietetyka, pielęgniarki,
psychologa i rehabilitanta, może przynieść wymierne efekty terapii.
Publikacja przeznaczona jest dla lekarzy i dietetyków, studentów medycyny i
kierunków medycznych oraz wszystkich chcących poznać relację między czynnikami
żywieniowymi a chorobami układu sercowo-naczyniowego. Stanowi znakomite
kompendium wiedzy i praktycznych wskazówek przydatnych w pracy z pacjentem.
Spis treści:
- Zaburzenia odżywiania a choroby układu krążenia
- Ocena sposobu żywienia jako element stanu odżywiania
- Zapotrzebowanie na energię i makroskładniki odżywcze
- Zalecenia żywieniowe w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Jakich porad
udzielać pacjentom?
- Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym
- Składniki bioaktywne diety i ich rola w żywieniu osób z chorobami układu
krążenia
- Rola wybranych witamin i składników mineralnych w profilaktyce chorób
układ krążenia
- Błonnik pokarmowy i jego rola w chorobach układu
krążenia