• anty

Wszystkie bestsellery
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi
  • Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

8519-1
  • Autor: (red.) Anna Jeznach - Steinhagen
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2020
  • Ilość stron: 366
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-6037-9
  • 169,00 zł
    148,72 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 169,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana.
    Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów.
    W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
    Książka dedykowana lekarzom i dietetykom.
    Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.     

    Spis treści:

      1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
    2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą
    3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety
    4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych
    5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2
    6. Żywienie w cukrzycy typu 1
    7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii
    8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową
    9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek
    10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy
    11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią
    12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi
    13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki
    14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby
    15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą
    16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifikowanych do zabiegów bariatrycznych
    17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą
    18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą
    19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy
    20. Psychodietetyka - psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą
    21. Dieta sportowca z cukrzycą
    22. Niskokaloryczne substancje słodzące
    23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy
    ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (Fil) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych Produktów spożywczych

    Szczegóły produktu
    PZWL
    8519-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 6890-1

    Wydawnictwo: Via Medica

    Cukrzyca - fakty

    Autor: Campbell Jan W., Labovitz Harold Wydanie: 1 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 96 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-89012-56-1 Seria: Fast Facts

    Cena 26,25 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 0701-1

    Wydawnictwo: Termedia

    Diabetologia Praktyczny poradnik

    Autor: (red.) Strojek Krzysztof Wydanie: 3 uzupełnione i uaktualnione Rok wyd: 2014 Ilość stron: 224 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7988-376-9

    Cena 89,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 18049-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Pacjent z cukrzycą

    Autor: Praca zbiorowa, (red. nauk. pol.) Krasowski Grzego Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 60 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4451-5 Seria: Chirurgia jednego dnia

    Cena 43,12 zł Cena podstawowa 49,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 6891-1

    Wydawnictwo: Via Medica

    Nefropatia cukrzycowa

    Autor: Grzeszczak Władysław Wydanie: 1 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 170 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7258-378-1

    Cena 25,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 19659-1

    Wydawnictwo: Medycyna Praktyczna

    Przewodnik insulinoterapii

    Autor: Elektra Szymańska-Garbacz, Leszek CzupryniakWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 192Format: 17,5 x 24,5 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-7430-613-3

    Cena 110,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku